Sekvoja - čudo prirode

čet 27. svibanj, 2010.

Sekvoja je čudesno stablo koje na Zemlji uspješno odolijeva svim promjenama već milijunima godina. Čovjeka ostavlja bez daha činjenica da jedno tako veličanstveno stablo, visoko i preko 100 metara, nastaje iz posve malene sjemenke. Pravo čudo prirode!

Danas je stablo Sekvoje prirodno rasprostranjeno jedino u Kaliforniji, u dvije verzije – obalnoj i divovskoj, a nalazi se u Nacionalnim parkovima Yosemite, Kings Canyon i Sequoia. Na ovim se prostorima, na visini od 1.500 – 2.000 metara, nalazi zadnjih 7 milijuna godina, dok je prije toga, više od 140 milijuna godina rasla i u mnogim drugim predjelima Sjeverne Amerike, u Kini, Europi i na cijeloj sjevernoj polutki. S promjenama klime počela se povlačiti iz tih područja i danas je u prirodnim staništima ima još samo u Kaliforniji.

Stablo je ime dobilo prema poglavici indijanskog plemena Cherokee – Sequoyah, čovjeku koji je izmislio abecedu od 86 slova i naučio svoj narod da piše i čita na svom vlastitom jeziku.

Gigantska sekvoja (Sequioadendrum giganteum) spada u najveće i najstarije organizme na Zemlji. To je stablo koje ima najveći opseg na svijetu, a širina do 12 metara je uobičajena za sekvoju. Visinom je može nadvisivati jedino bliski rođak, obalna sekvoja (Coast redwood). Uobičajena visina sekvoje iznosi 60 metara, no nije rijetkost naići na primjerke koji su i viši od 90 metera. Najstariji primjerci su stari negdje između 1.800 - 2.700 godina, a svoju dugovječnost najvjerojatnije mogu zahvaliti svojoj kori koja može biti debela gotovo jedan metar. Kora je odličan zaštitnik jer čuva stablo od bolesti, insekata, pa čak i od požara. Vatra može progutati mlada stabla, ali starima rijetko naškodi zbog toga što kora svojom debljinom i velikim postotkom tanina kojeg sadrži djeluje kao prirodna izolacija. U stvari, sekvoji je požar potreban kako bi se njeni češeri otvorili i ispustili sjemenke koje zatim lakše i brže niču na tlu obogaćenom pepelom.

Češerima su potrebne dvije godine da bi se u cijelosti razvili i sazreli, te su relativno mali u odnosu na tako veliko stablo. Sekvoja svake godine dobije oko 1.500 češera koji se na stablu mogu zadržati i 20 godina. Na starijim stablima zna biti oko 30.000 češera u isto vrijeme. Mlada stabla počinju donositi češere s 12 godina.

Sekvoje su zimzelene i najbolje uspijevaju u planinskom području, a najviše ih ima u blizini rijeka jer im je za rast potrebno jako puno vode. Također im pogoduju područja s vlažnom klimom koju karakteriziraju suha ljeta i snježne zime. Sekvoja voli jutarnju maglu koja joj također daje dodatnu vlagu.

Sjemenke sekvoje raznosi vjetar i one mogu pasti i na udaljenosti od 60 do 120 metara od matičnog drveta. Rast sjemenki je jako brz, tako da mlada stabla u 20 godina mogu dosegnuti i 20 metara u visinu. Gigantska sekvoja ima plitko korijenje koje nije dublje od 3 metra, ali se zato oko stabla širi i do 60 metera jer mora sekvoju čuvati od naleta vjetra.

Opsegom najveća sekvoja spada u porodicu gigantskih sekvoja i nazvana je „General Sherman“, njen obujam u podnožju iznosi 30 metara, a njena je visina 80m.

Visinom najviši primjerci se nalaze na obali Pacifika, a od njih je najviša obalna sekvoja imenom „Hyperion“, visine 115,61 metar.

Najčudesnije je što ova stabla i dalje rastu!


Pošalji prijatelju    |    pročitano ( 17097 )

<< Natrag