Što je Qi (Chi)?

čet 28. listopad, 2010.

Qi (chi) je središte taoističkog pogleda na svijet i njegovo prakticiranje. Qi je životna sila – ono što oživljava oblike svijeta. To je vibrirajuća priroda fenomena – protok i podhrtavanje koje se neprestano odvija na molekularnim, atomskim i subatomskim razinama. Doslovni prijevod qi-a je “zrak,” ili “dah.” U Japanu se naziva “ki,” a u Indiji, “prana” ili “shakti.” Drevni Egipćani su ga nazivali “ka,” a stari Grci “pneuma.” Za Indijance to je “Veliki Duh”, a za kršćane “Duh Sveti.” U Africi je poznat kao “ashe” a na Havajima kao “ha” ili “mana.” U zapadnom svijetu se kao pojam za vitalnu energiju koristi izraz bioenergija.

U Kini, razumijevanje chi-a prisutno je u samom jeziku. Na primjer: doslovni prijevod kineskog znaka koji označava “zdravlje” je “originalni chi.” Doslovni prijevod znaka za “vitalnost” je “visoka kvaliteta chi-a.” Doslovni prijevod znaka za “prijateljski” je “miroljubivi chi."

Mnoge vrste Qi-a

Praktikanti kineske medicine i Qigonga ("Chi Kung", oblik tradicionalnog kineskog vježbanja disanja koje uvećava i obnavlja našu qi - vitalnu energiju; pomoću uma i tjelesnih pokreta ta energija se vodi kroz tijelo) identificirali su mnoge različite vrste qi-a. U ljudskom tijelu postoji qi s kojim smo rođeni, zvan Yuan qi, ili qi predaka. Qi kojeg apsorbiramo tijekom našeg života iz hrane, vode, zraka ili prakticiranja Qigonga naziva se Hou tain qi ili postnatalni qi. Qi koji teče po površini našeg tijela poput zaštitne oplate, naziva se Wei qi ili zaštitni qi. Svaki unutarnji organ također ima svoj vlastiti qi/životnu snagu, npr. Qi slezene, Qi pluća, Qi bubrega. Prema taoističkoj kozmologiji, dva najosnovnija oblika qi-a su Yin-qi i Yang-qi – prvobitna ženske i muška energija. Mnogi praktikanti Qigonga koriste qi neba i zemlje, te qi kojeg zrači drveće, cvijeće, jezera i planine.

Uravnotežen i slobodan protok qi-a = zdravlje

Osnovni uvid u Qigong i kinesku medicinu (akupunkturu i biljnu medicinu) je da uravnotežen i slobodno protočan qi rezultira zdravljem, dok ustajali ili neuravnoteženi qi vodi do bolesti. To je istina ne samo na razini ljudskog tijela, već i u smislu prirodnih krajolika – planina, rijeka, šuma – i građevina koje je izgradio čovjek – kuća, uredskih zgrada i parkova. Na isti način na koji akupunkturist dijagnosticira energetsku neravnotežu i radi na ponovnom uspostavljanju slobodnog protoka qi-a u ljudskom tijelu, tako i praktičar Feng shuija percipira energetske neravnoteže u prirodnim ili ljudskom rukom stvorenim krajolicima, a zatim primjenjuje različite tehnike kako bi izliječio te neravnoteže. U oba slučaja, cilj je uspostaviti otvorenij protok energije u određenom (unutarnjem ili vanjskom) okolišu.

Osjećanje qi-a

Sposobnost direktnog percipiranja protoka qi-a – da ga se stvarno vidi ili osjeti – je nešto što se može ostvariti treningom Qigonga ili akupunkturom. Poput bilo koje vještine, neki ljudi su u tome vještiji od drugih: za neke se čini da im to dolazi “prirodno,” dok je za druge to više izazov. Čak i ako nije svjesno odnjegovan ili primljen, većina nas nože razlikovati nekoga tko ima “veliku energiju” i nekoga od koga osjećamo “lošu vibru.” I većina nas je u stanju primijetiti, kada uđemo u prostoriju, da li atmosfera izgleda opušteno i podignuta je, ili je napeta i teška. U mjeri u kojoj primjećujemo takve stvari, mi se podešavamo s razinom qi-a.

Možda imamo naviku doživljavanja našeg svijeta u pogledu čvrstih oblika i formi. Taoizam uči da se možemo istrenirati da opažamo na drugačiji način, a dobro mjesto za početak je naše tijelo. Iako sada možda doživljavamo naše tijelo kao prilično čvrsto, na molekularnoj razini ono se uglavnom sastoji od vode – dakle ono je vrlo tekuća tvar! A na atomskoj razini ono je 99.99% prostranstvo – velika (i beskrajno inteligentna) praznina.

Dok prakticiramo Qigong i unutarnju alkemiju, oplemenjujemo sposobnost da opažamo na svim ovim različitim razinama – da osjećamo sebe i naš svijet kao tekućinu i kao prostranstvo; kao i da je ispunjen naoko solidnim oblicima. Kako postajemo upućeniji u ovaj način percipiranja, postajemo direktno svjesni vibracijske prirode svega što jest. Ne samo da imamo iskustvo svog tijela kao da je sastavljeno od uzoraka i tokova qi-a, već dolazimo do shvaćanja da su “emocije” i “misli” također oblici energije. Ovi uvidi uzrokuju mogućnost za novu, moćnu i prekrasno kreativnu aktivnost unutar ovog podrhtavajućeg svijeta.


Pošalji prijatelju    |    pročitano ( 1291 )

<< Natrag